Ja dzisiaj przedstawię przepis na bezę czekoladową z pomarańczą.
Beza czekoladowa z filetowaną pomarańczą
Składniki:
beza:
- 6 białek
- 350 gram drobnego cukru
- 100 gram czekolady
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- otarta skórka z połowy cytryny
- 2-3 wyfiletowane pomarańcze
- 20 gram czekolady do ozdobienia
Przygotowanie:
Ubijamy białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dokładnie (nie dawajcie całego cukru od razu tylko stopniowo i sprawdzajcie czy białka rozpuszczają cały cukier, bo każdy z nas może mieć różnego rozmiaru jajka a przy tym mniej lub więcej białek) Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę i ocet i mieszamy dokładnie, teraz roztapiamy czekoladę i ostudzoną dodajemy do masy i dokładnie mieszamy ale tak abu nie powstały kleksy z czekolady ale by zostały szlaczki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 a przy wkładaniu bezy od razu obniżamy do 140 i pieczemy przez 70 min.
Czas na krem schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mascarpone i skórkę dokładnie mieszamy. Wykładamy na bezę.
Pomarańczę filetujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, ozdabiamy roztopioną czekoladą.
Smacznego
ps. przepis bierze udział w konkurcie organizowanym przez http://durszlak.pl/ oraz http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
wygląda tak pysznie ! *.*
OdpowiedzUsuńhttp://carolinaa-carolinaaa.blogspot.com/
Zamiast "z filetowaną", przeczytałam "z fioletową". I się zastanawiałam, o co chodzi... To chyba znak, że najwyższy już czas udać się do łóżka ;)
OdpowiedzUsuńBeza wygląda fantastycznie :)