Dzisiaj coś bardzo smacznego, idealnego dla fanów czekolady. Ciasteczka o niesamowicie intensywnym czekoladowym smaku. I o wspaniałym wyglądzie, a to zasługa otoczki z cukru pudru. Idealny zastępca dla batonów, wspaniały jako przegryzka.
Czekoladowe Crinkles
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej (u mnie 1 tabliczka gorzkiej i połowa mlecznej)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 kostki margaryny (60 gram)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Następnie stopioną czekoladę, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Teraz mieszając delikatnie dodajemy żółtka. Czas na masę czekoladową, którą dodajemy stopniowo i mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia,a następnie dodajemy do naszej masy czekoladowej.
Gotową masę przekładmy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Po tym czasie, ciasto formujemy w wałek i dzieli ma równe kawałeczki. Z każdego z nich robimy kuleczkę, którą obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka będą piekły się przez 12 min, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego
Niezwykle apetycznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuń