środa, 5 listopada 2014

Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Witajcie.
Dzisiaj coś bardzo znanego, lubianego i jeśli uwielbiacie ten aromat to musicie to wypróbować. Smak jest wyśmienity, bardzo podobny do czekolady pomarańczowej. I tutaj wiemy, że to prawdziwa pomarańcza.
Można ją oczywiście podawać samą bez czekolady np. do ciast.
A dzisiaj w postaci, jako słodka przegryzka.


Skórka pomarańczowa w czekoladzie

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 50 gram czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Obieramy pomarańczę ze skórki (miąższ zjadamy) Odcinamy od skórki tą białą część (albedo), ono jest odpowiedzialne za gorzki smak. Kroimy ją w paseczki.

W garnuszku zagotowujemy syrop cukrowy (woda z cukrem), następnie zmniejszamy gaz i dodajemy przyprawy i skórkę.Gotujemy do czasu kiedy większa część wody wyparuje a skórka zrobi się szklista.
Wykładamy na folię aluminiową, czekamy aż ostygnie.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Skórki zanurzamy i wykładamy na folię.
Zostawiamy na 15 min w temperaturze pokojowej, następnie wkładowy do lodówki na minimum 1 godzinę

Samczego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz