Zaczynamy od jednego z kremów do tortu. Ale i nie tylko, również smakuje wyśmienicie sam, jako deser w pucharku.
Krem budyniowy : do tortu i nie tylko
Składniki:
- 2 budynie waniliowe (oczywiście można je zmieniać, w zależności jaki chcecie uzyskać smak)
- 700 ml mleka
- 1 kostka masła (200 gram)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Budyń przygotowujemy standardowo, tylko zmieniamy ilość mleka (chcemy aby nasz budyń był bardziej sztywny).
Budyń odstawiamy do przestudzenia. A masło wyciągamy z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową (polecam wyciągnąć już wcześniej)
Masło ucieramy z cukrem pudrem na bardzo jasny i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy budyń, każdorazowo miksując dokładnie. Na koniec wlewamy mleko i miksujemy, dzięki temu krem będzie bardziej gładki i puszysty.
Ważne aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze (pokojowej), inaczej krem się zważy!
Ta ilość kremu wystarczy na przełożenie standardowego tortu. (biszkopt krojony na 3 blaty)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz