niedziela, 30 listopada 2014

Krem budyniowy : do tortu i nie tylko

Dzisiaj zaczynam serię przepisów do elementarza. Niezbędne przepisy do wykonania złożonych przepisów, które tak naprawdę wydają się trudne ale tak nie jest.

Zaczynamy od jednego z kremów do tortu. Ale i nie tylko, również smakuje wyśmienicie sam, jako deser w pucharku.

Krem budyniowy : do tortu i nie tylko

Składniki:
  • 2 budynie waniliowe (oczywiście można je zmieniać, w zależności jaki chcecie uzyskać smak)
  • 700 ml mleka 
  • 1 kostka masła (200 gram)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie:

Budyń przygotowujemy standardowo, tylko zmieniamy ilość mleka (chcemy aby nasz budyń był bardziej sztywny). 
Budyń odstawiamy do przestudzenia. A masło wyciągamy z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową (polecam wyciągnąć już wcześniej)

Masło ucieramy z cukrem pudrem na bardzo jasny i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy budyń, każdorazowo miksując dokładnie. Na koniec wlewamy mleko i miksujemy, dzięki temu krem będzie bardziej gładki i puszysty. 

Ważne aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze (pokojowej), inaczej krem się zważy!

Ta ilość kremu wystarczy na przełożenie standardowego tortu. (biszkopt krojony na 3 blaty) 

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz