niedziela, 14 grudnia 2014

Sernik Kevina #2 z białą i gorzką czekoladą

Dzisiaj, pokaże wam drugą wersję mojego sernika. Tym razem dla osób, którym poprzedni wydał się zbyt słodki. Myk polega na tym, że gotową masę serową dzielimy na dwie części i do pierwszej dodajemy białą czekoladę a do drugiej gorzką. Dodatkiem również jest ganasz z gorzkiej czekolady. 


Sernik Kevina #2 z białą i gorzką czekoladą 


Składniki:

masa serowa:
  • 1 kg białego sera (taki w kubełku, najlepszy do tego przepisu jest ser twardy np. Dr.Oetker, Piątnica, dobry też jest ten z Tesco) 
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
spód:
  • 160 gram ciasteczek (maślanych, zbożowych)
  • 20 gram roztopionego masła

ganasz z gorzkiej czekolady:
  • 150 gram gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 20 gram masła

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy (kąpiel wodna, mikrofala). Następnie ser miksujemy dokładnie i dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. 
Dodajemy mąkę, cukier z wanilią miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części, do pierwszej dodajemy białą a do drugiej gorzką czekoladę. Mieszamy dokładnie. 

Ciastka dokładnie rozgniatamy i topimy masło. Dolewamy do ciastek i mieszamy dokładnie. 

Czas na odpowiednie wyłożenie tortownicy, na spód wykładamy długie paski foli aluminiowej i zapinamy obręczą. Paski foli zawijamy do środka formy. Na folię wykładamy okrągły kawałek papieru do pieczenia. 
Teraz na papier wysypujemy ciasteczka równomiernie rozkładamy i wylewamy na to masę z białą czekoladę, równamy. Na to delikatnie rozkładamy ciemną masę i równamy.

Do naczynia żaroodpornego do którego zmieści się nasza tortownica lub do głębokiej blach wlewamy wodę tak aby sięgała do 2/3 wysokości tortownicy. (tak zwana kąpiel wodna)
Piekarnik nagrzany do 160 stopni, sernik pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.

W garnuszku doprowadzamy do zagotowania  śmietanę, następnie wrzucały do niej czekoladę i odstawiamy do roztopienia. Dodajemy masło i mieszamy bardzo dokładnie.

Gotowe schłodzone ciato oblewamy polewą. 

Piekarnik nagrzany do 160 stopni, sernik pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.

Smacznego





3 komentarze:

  1. mmm... Świetnie wygląda :) i pewnie świetnie smakuje ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dekoracje jak na wierzchu Twojego sernika, ślicznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny :) I ta dekoracja - piękna! :)

    OdpowiedzUsuń