Sernik Kevina #2 z białą i gorzką czekoladą
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg białego sera (taki w kubełku, najlepszy do tego przepisu jest ser twardy np. Dr.Oetker, Piątnica, dobry też jest ten z Tesco)
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 160 gram ciasteczek (maślanych, zbożowych)
- 20 gram roztopionego masła
ganasz z gorzkiej czekolady:
- 150 gram gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 20 gram masła
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy (kąpiel wodna, mikrofala). Następnie ser miksujemy dokładnie i dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.
Dodajemy mąkę, cukier z wanilią miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części, do pierwszej dodajemy białą a do drugiej gorzką czekoladę. Mieszamy dokładnie.
Ciastka dokładnie rozgniatamy i topimy masło. Dolewamy do ciastek i mieszamy dokładnie.
Czas na odpowiednie wyłożenie tortownicy, na spód wykładamy długie paski foli aluminiowej i zapinamy obręczą. Paski foli zawijamy do środka formy. Na folię wykładamy okrągły kawałek papieru do pieczenia.
Teraz na papier wysypujemy ciasteczka równomiernie rozkładamy i wylewamy na to masę z białą czekoladę, równamy. Na to delikatnie rozkładamy ciemną masę i równamy.
Do naczynia żaroodpornego do którego zmieści się nasza tortownica lub do głębokiej blach wlewamy wodę tak aby sięgała do 2/3 wysokości tortownicy. (tak zwana kąpiel wodna)
Piekarnik nagrzany do 160 stopni, sernik pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.
W garnuszku doprowadzamy do zagotowania śmietanę, następnie wrzucały do niej czekoladę i odstawiamy do roztopienia. Dodajemy masło i mieszamy bardzo dokładnie.
Gotowe schłodzone ciato oblewamy polewą.
Piekarnik nagrzany do 160 stopni, sernik pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.
W garnuszku doprowadzamy do zagotowania śmietanę, następnie wrzucały do niej czekoladę i odstawiamy do roztopienia. Dodajemy masło i mieszamy bardzo dokładnie.
Gotowe schłodzone ciato oblewamy polewą.
Piekarnik nagrzany do 160 stopni, sernik pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.
mmm... Świetnie wygląda :) i pewnie świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam dekoracje jak na wierzchu Twojego sernika, ślicznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny :) I ta dekoracja - piękna! :)
OdpowiedzUsuń