Szpinak + czosnek + ser pleśniowy = niebo w gębie. A na cieście francuskim jeszcze lepsze.
Ślimaki po francusku ze szpinakiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (to wersja na szybko, oczywiście jak mamy czas to możemy przygotować ciasto samodzielnie)
- 450 gram szpinaku
- 2 ząbki czosnku (można pominąć)
- 100 gram sera pleśniowego
- sezam
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na patelni (jeżeli jest mrożony), w przypadku świeżego również go podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy czosnek, ser pleśniowy, mieszamy do częściowego rozpuszczenia sera.
Ciasto rozwijamy i delikatnie wałkujemy, nadzienie szpinakowe rozsmarowywujemy na cieście. Następnie zwijamy w roladkę. Kroimy na paseczki. Tak powstałe "ślimaczki" wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je sezamem.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy przez 15-18 min. Do czasu zrumienienia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz