Pierniczki na ostatnią chwilę
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w miejsce na jednolitą masę. Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, nie cieniej. Muszą być grubsze.
Wykrawamy różne kształty pierniczków, wykąpmy je na blachę i pieczemy w tem. 180 stopni, przez 8-10 min.
Pierniczki te są mięciutkie na drugi dzień i takie zostają przez długi czas.
Dekorujemy je lukrem na bazie białka
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
Mieszamy składniki dokładnie jeżeli będzie za rzadkie to dodajemy więcej cukru. Dekorujemy za pomocą kornetu, rękawa cukierniczego, szprycy, albo łyżeczki ;)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz