Jednak wiem, że muszę robić je częściej. W tym przepisie jest bardzo ciekawy myk, ułatwiający pracę. A chodzi mi dokładnie o mak, a raczej jego mielenie. Kolejność jest inna niż normalnie, najpierw mielimy mak a potem parzymy go. Mało "babrania się". Czas się zabrać do roboty
Ciasto makowe
Składniki:
ciasto:
- 500 gram mąki
- 250 gram tłuszczu (masła, margaryny)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
- 500 gram maku
- szklankę cukru
- 3 łyżki miodu
- ok 2 szklanek wrzątku (dolewamy stopniowo)
- 200 gram pokruszonych płatków migdałowych
zasmażka:
- 100 gram masła
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyrobienia ciastka. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, następnie ścieramy na tarce zimne masło. Rozdrabniamy nożem, dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 równe części, pierwszą wkładowy do lodówki a drugą do zamrażarki.
Czas na mak, mielimy go w młynku do kawy, malakserze jak kto woli. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i miód oraz wodę tak aby go zwilżyć. Włączamy gaz i gotujemy (a raczej parzymy) na małym ogniu przez ok. 20-25 min. Pod sam koniec kiedy już większość wody odparowało, robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, smażymy przez chwilkę i dodajemy do maku. Mak z zasmażką gotujemy przez ok. 2-3 min. Teraz jest czas na bakalie w moim przypadku były tylko migdały.
Teraz musimy poczekać aż mak ostygnie.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) Moja foremka miała wymiary 21/26 cm. Na ciasto wykładamy mak, równamy go. A na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, pieczemy przez ok. 40-45 min.
Ciasto wyśmienite w smaku, a dla wielbicieli maku gratka. Smacznego!
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń