piątek, 2 stycznia 2015

Ciasto makowe

Witajcie, po dłuższej świątecznej przerwie. Czas zabrać się do pracy. Przychodzę dziś do was z przepisem na wyśmienite ciasto makowe. Ciasto świąteczne ale i nie tylko, akurat u mnie gościło na wigilijnym stole.
Jednak wiem, że muszę robić je częściej. W tym przepisie jest bardzo ciekawy myk, ułatwiający pracę. A chodzi mi dokładnie o mak, a raczej jego mielenie. Kolejność jest inna niż normalnie, najpierw mielimy mak a potem parzymy go. Mało "babrania się". Czas się zabrać do roboty



Ciasto makowe


Składniki:

ciasto:
  • 500 gram mąki
  • 250 gram tłuszczu (masła, margaryny) 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru z wanilią 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa:
  • 500 gram maku 
  • szklankę cukru
  • 3 łyżki miodu 
  • ok 2 szklanek wrzątku (dolewamy stopniowo) 
  • 200 gram pokruszonych płatków migdałowych 
zasmażka:
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki mąki 

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia ciastka. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, następnie ścieramy na tarce zimne masło. Rozdrabniamy nożem, dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.  Dzielimy na 2 równe części, pierwszą wkładowy do lodówki a drugą do zamrażarki. 


Czas na mak, mielimy go w młynku do kawy, malakserze jak kto woli. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i miód oraz wodę tak aby go zwilżyć. Włączamy gaz i gotujemy (a raczej parzymy) na małym ogniu przez ok. 20-25 min. Pod sam koniec kiedy już większość wody odparowało, robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, smażymy przez chwilkę i dodajemy do maku. Mak z zasmażką gotujemy przez ok. 2-3 min. Teraz jest czas na bakalie w moim przypadku były tylko migdały. 

Teraz musimy poczekać aż mak ostygnie. 

Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) Moja foremka miała wymiary 21/26 cm. Na ciasto wykładamy mak, równamy go. A na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, pieczemy przez ok. 40-45 min. 


Ciasto wyśmienite w smaku, a dla wielbicieli maku gratka. Smacznego! 




1 komentarz: