sobota, 10 stycznia 2015

Miodownik

Witajcie. Dzisiaj przepis na ciasto, które pewnie większości kojarzyć się będzie ze świętami. Owszem jest to ciasto, które się podaje na wigilijnym stole, ale nie tylko. Ciasto ma wyśmienity aromat, a masa grysikowa mmmm, nie jednemu przypomni czasy dzieciństwa. Samkiem który przebija się przez masę grysikową jest konfitura, którą możecie według waszych kubków smakowych dobierać i zmieniać. Ja wystarałem śliwkową.


Miodownik

Składniki:

ciasto:
  • 600 gram mąki
  • 150 gram cukru pudru
  • 150 gram margaryny/masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 gram miodu (płynny, jeżeli jest z cukrzony to podgrzać w mikrofali albo w wrzątku) 
  • śmietany ile ciasto zabierze 
masa grysikowa:
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek grysiku
  • 150 gram masła
  • 200 gram cukru pudru 
  • olejki smakowe np. migdałowy, pomarańczowy (troszkę, tylko dla delikatnego aromatu) 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od ciasta, wyrabiamy je podobnie jak ciasto kruche, wszystko na stolnicy. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i ścieramy do tego zimne masło. Mieszamy teraz reszta składników, miód, jajka wyrabiamy na gładką masę. 

Ciasto dzielmy na 4/5 części w zależności jaką dużą mamy tortownicę. Spód od tortownicy smarujemy masłem a następnie posypujemy mąką. Pierwszą cześć ciasta wykładamy i dokładnie rozwałkowujemy na całej blaszce. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 min.
Czynność powtarzamy do skończenia się ciasta.


Czas na masę grysikową. Mleko stawiamy na gazie i doprowadzamy do zagotowania. Na gotujące się wsypujemy grysik i ciągle mieszając gotujemy przez ok 5-7 min.

Odstawiamy grysik do ostygnięcia.

Do miski wkładowy masło w temperaturze pokojowej, miksujemy je z cukrem na puszysty krem. Teraz po łyżce dodajemy grysik, każdorazowo miksując dokładnie. Na końcu dodajemy olejek smakowy.


Teraz składamy nasz miodownik, pierwszy blat smarujemy konfiturą najlepsze będą takie kwaśne), na niego kładziemy kolejny i smarujemy go kremem, tak do wyczerpania blatów i masy.

Możemy go jeszcze przyozdobić rozpuszczoną czekoladą lub polewą z kakao.


  • pół kostki margaryny
  • 4-5 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • mleko ( do wygładzenia konsystencji i nadania połysku) 
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 wrzątku) 

Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, dodajemy kakao a następnie mleko do uzyskania gładkiej konsystencji. Teraz jest czas na żelatynę.


Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz