Bezy walentynkowe
Składniki:
(szczerze to wam powiem, że ja robiłem z 12 białek, zostały mi po pączkach)
- 4 białka
- 230 gram cukru
- czerwony barwnik
Przygotowanie:
Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubijamy w misce szklanej lub metalowej. Unikajcie plastikowych, z powodu iż tłuszcz lubi się trzymać plastiku. Podczas ubijania białek stopniowo dodajemy cukier. Gotową masę dzielimy na 2 równe części, jedną barwimy na czerwono, ale tak z grubsza mieszając.
Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego, na zmianę białą z czerwoną. I wyciskamy na blachę, formując serduszka. Ja nie używałem tylki. Ozdobić można jeszcze oprószając cukrem.
Pieczemy przez 40 min przy zamkniętych drzwiach piekarnika a 10 min przy lekko uchylonych. W ten sposób bezy będą kruche w środku. A temperatura to ok. 110 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz