piątek, 13 lutego 2015

Bezy walentynkowe

Cześć ! Z okazji zbliżających się WALENTYNEK postanowiłem jak zawsze przygotować coś słodkiego - w końcu każda okazja jest dobra by zjeść małe co nieco Wszystkim zakochanym i tym szukającym, życzę MIŁEGO DNIA i udanych wypieków



Bezy walentynkowe



Składniki:
(szczerze to wam powiem, że ja robiłem z 12 białek, zostały mi po pączkach)

  • 4 białka
  • 230 gram cukru
  • czerwony barwnik


Przygotowanie:

Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubijamy w misce szklanej lub metalowej. Unikajcie plastikowych, z powodu iż tłuszcz lubi się trzymać plastiku. Podczas ubijania białek stopniowo dodajemy cukier. Gotową masę dzielimy na 2 równe części, jedną barwimy na czerwono, ale tak z grubsza mieszając. 

Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego, na zmianę białą z czerwoną. I wyciskamy na blachę, formując serduszka. Ja nie używałem tylki. Ozdobić można jeszcze oprószając cukrem. 

Pieczemy przez 40 min przy zamkniętych drzwiach piekarnika a 10 min przy lekko uchylonych. W ten sposób bezy będą kruche w środku. A temperatura to ok. 110 stopni. 

Smacznego










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz