sobota, 28 lutego 2015

Risotto z zielonym groszkiem i pesto

Witajcie. Dzisiaj coś na obiad, idealne dla osób lubiących zielone pesto. Mówiąc szczerze jest to jedno z moich ulubionych dań. Sycący i bogate w smaki. Jeżeli ktoś che rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem risotto to ten przepis jest wyśmienity na początek.


Risotto z zielonym groszkiem i pesto


Składniki:
  • 200 gram ryżu arborio
  • ok. 1 l buliony warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wina (można pominąć) 
  • szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
pesto: (oczywiście można wykorzystać kupne) 
  • 1,5 pęczka bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • garść orzechów pinii
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka w którym rozpuściliśmy masło. Szklimy, następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy ok. 1 minuty. 

Jeżeli korzystamy z wina to jest czas na dodanie go. Jeśli nie to teraz stopniowo (po chochelce) dodajemy bulion, każdorazowo jak poprzednia porcja się wchłonie. 

Czas na przygotowanie pesto, orzeszki prażymy na suchej patelni ok. 2 minuty, następnie orzeszki z pozostałymi składnikami przekładamy do wysokiego naczynia i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku. 

Gotowy ryż powinien być po ok. 15-17 minutach, dodajemy groszek i gotujemy przez kolejne kilka minut. Gotowy ryż mieszamy z pesto a następnie podajemy. 

Smacznego






1 komentarz:

  1. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. ;) Już idę go wydrukować ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń