sobota, 14 marca 2015

Sernik Red Velvet

Dzisiaj przygotowałem dla Was Sernik 2 w 1 czyli tradycyjny polski serowiec w towarzystwie ucieranego ciasta Red Velvet - polecany dla osób preferujących mało słodkie ciasta. Połączenie typowo amerykańskie tzn słono-słodkie, efekt ten uzyskałem łącząc słodki ser i lekko słony krem z serka Philadelphia. Oprawa ciasta być może amerykańska, ale kolorystyka zdecydowanie Polska.


Sernik Red Velvet 



Składniki:
 
1. Sernik:
  • 600 gram twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2. Ciasto Red Velvet:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki drobnego cukry
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka) 
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 ml barwnika w płynie lub 3/4 łyżeczki barwnika w proszku lub żelu
3. Krem
  • 170 gram serka typu Philadelphia
  • 140 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklana cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wiem może się wydać skomplikowane, ale tak nie jest. 

Przygotowanie:

Zaczynamy od sernika. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jeszcze nie zmieliliście sera, to najlepsza jest do tego maszynka do mięsa, polecam przemielić ser dwa-trzy razy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do czasu połączenia się składników, nie dłużej. Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i folią (aby zabezpieczyć dokładnie całą tortownice, bo będziemy to piekli w kąpieli wodnej), wstawiamy do naczynia i wlewamy wodę do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy przez 50-60 min w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki.

Czas na ciasto Red Velvet. Przypominam znowu, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Potrzebne będą nam 2 miski, do jednej przesiewamy mąkę, kakao i sól, dodać cukier i wymieszać. Do drugiej wbić jajko i lekko roztrzepać widelcem, następnie dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt, wymieszać dokładnie. Teraz suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać widelcem na gładką masę, mieszając tylko w jedną stronę. Do małęj miseczki wlać ocet, wsypać sodę i szybko wymieszać. Teraz szybko, pianę wlać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Do suchego patyczka.  Upieczone wyciągnąć z formy i całkowicie wystudzić. 

Teraz potrzebna jest nam coś aby połączyć ze sobą sernik i ciasto, czas na krem.  Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, Dodać serek i ekstrakt i zmiksować dokładnie. 

Składamy ciasto, na paterę wykładamy ciasto Red Velvet i równamy a ścinki kruszymy do miseczki, posłużą do ozdoby ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kilkoma łyżkami kremu. Teraz wykładamy na nie ostrożnie sernik. Teraz całe ciasto smarujemy kremem i obtaczamy okruszkami ciasta. 

Schłodzić i podawać. 
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz