Sernik Red Velvet
Składniki:
1. Sernik:
- 600 gram twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2. Ciasto Red Velvet:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukry
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
- 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 ml barwnika w płynie lub 3/4 łyżeczki barwnika w proszku lub żelu
3. Krem
- 170 gram serka typu Philadelphia
- 140 gram masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklana cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wiem może się wydać skomplikowane, ale tak nie jest.
Przygotowanie:
Zaczynamy od sernika. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jeszcze nie zmieliliście sera, to najlepsza jest do tego maszynka do mięsa, polecam przemielić ser dwa-trzy razy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do czasu połączenia się składników, nie dłużej. Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i folią (aby zabezpieczyć dokładnie całą tortownice, bo będziemy to piekli w kąpieli wodnej), wstawiamy do naczynia i wlewamy wodę do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy przez 50-60 min w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki.
Czas na ciasto Red Velvet. Przypominam znowu, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Potrzebne będą nam 2 miski, do jednej przesiewamy mąkę, kakao i sól, dodać cukier i wymieszać. Do drugiej wbić jajko i lekko roztrzepać widelcem, następnie dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt, wymieszać dokładnie. Teraz suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać widelcem na gładką masę, mieszając tylko w jedną stronę. Do małęj miseczki wlać ocet, wsypać sodę i szybko wymieszać. Teraz szybko, pianę wlać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Do suchego patyczka. Upieczone wyciągnąć z formy i całkowicie wystudzić.
Teraz potrzebna jest nam coś aby połączyć ze sobą sernik i ciasto, czas na krem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, Dodać serek i ekstrakt i zmiksować dokładnie.
Składamy ciasto, na paterę wykładamy ciasto Red Velvet i równamy a ścinki kruszymy do miseczki, posłużą do ozdoby ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kilkoma łyżkami kremu. Teraz wykładamy na nie ostrożnie sernik. Teraz całe ciasto smarujemy kremem i obtaczamy okruszkami ciasta.
Schłodzić i podawać.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz