piątek, 19 czerwca 2015

Polędwiczki w posypce słonecznikowej

Tym razem coś bardziej wyszukanego. A jest to polędwica wieprzowa wolno pieczona. Dzięki tak długiemu czasowi pieczenia w niskiej temperaturze mięso rozpływa się w ustach i posiada różowiutki kolor, ale nie jest surowe i to jest w tym piękne! "Kruszonka" tak bardziej wytrawnie w postaci słonecznika, natki pietruszki oraz czosnku (składniki można dowolnie zmieniać, zamiast słonecznika mogą być nasiona dyni, a zamiast czosnku na przykład podsmażona cebulka)

Polędwiczki w posypce słonecznikowej 


Składniki:
  • polędwica wieprzowa
  • 100 gram słonecznika
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki musztardy (dałem rosyjską, dla ostrego smaku) 
  • olej 
  • papryczki chili
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:

Polędwicę myjemy, osuszamy a następnie oprószamy solą, pieprzem i nacieramy musztardą. 
Słonecznik, umytą i osuszoną pietruszkę oraz czosnek miksujemy na pastę. Polędwicę nacieramy naszą "kruszonką" i odstawiamy na kilka minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 80 stopni, a polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron po ok. 2 min. 
Polędwicę przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy przekrojone papryczki i tymianek. Pieczemy 75-80 min. 
Przed podaniem wyciągamy z piekarnika na 10 min, dajemy mięsu odpocząć. 

Podajemy!
Kinga dziękuję za świetny przepis ;) 

Samczego 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz