Witajcie, kolejny dzień w towarzystwie makaronu.
Dzisiaj cannelloni z ricottą i szpinakiem. Makaron rureczki :D nadziewany i zapiekany w sosie pomidorowym z beszamelem. Danie bardzo złożone ale warte tego. Pierwsze musimy przygotować sos, beszamel, nadzienie, zapiec i zjeść :D
Cannelloni z rikotą i szpinakiem
Składniki:
- makaron cannelloni
Nadzienie:
- 500 gram szpinaku
- 400 gram sera ricotta
- 2 jajka
Sos pomidorowy:
- 2-3 pomidory
- cebula
- oliwa
- 100 gram koncentratu pomidorowego
- 1-1,5 szklanki bulionu
Beszamel:
- 60 gram masła
- 60 gram mąki
- 600 ml mleka
Przygotowanie:
Jako pierwsze przygotujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie(najlepiej w garnku) potem dodajemy pomidory obrane ze skórki (sparzcie je gorącą wodą to super się obiorą). Podsmażamy chwilkę potem dolewamy szklankę wody i gotujemy aż zredukuje się woda (oczywiście nie do końca, jak zobaczycie że gęstnieje to oznacza że jest gotowe) teraz blędujemy i dodajemy koncentrat. Następnie dodajemy bulion aby osiągnąć konsystencje rzadkiej śmietany. (nie może być za gęsty). Teraz beszamel roztapiamy masło, dodajemy mąkę i jak się zaparzy to dolewamy mleko i podgrzewamy tak długo aż zgęstnieje. Potem ten beszamel dodajemy do sosu pomidorowego.
Przyszedł czas na nadzienie do cannelloni. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni (świeży też podsmażamy :D ) Przekładamy do miski, dodajemy ricottę jajka i szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy. Teraz nadziewamy cannelloni. Do formy w której będziemy zapiekać, wlewamy sos tak aby cannelloni było w nim zanurzone, następnie układamy cannelloni. I zalewamy resztą sosu. Polewamy resztą beszamelu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz