wtorek, 1 lipca 2014

#3 CANNELLONI Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM

Witajcie, kolejny dzień w towarzystwie makaronu.
Dzisiaj cannelloni z ricottą i szpinakiem. Makaron rureczki :D nadziewany i zapiekany w sosie pomidorowym z beszamelem. Danie bardzo złożone ale warte tego. Pierwsze musimy przygotować sos, beszamel, nadzienie, zapiec i zjeść :D

 Cannelloni z rikotą i szpinakiem 

Składniki:
  • makaron cannelloni

              Nadzienie:
  • 500 gram szpinaku
  • 400 gram sera ricotta
  • 2 jajka
              Sos pomidorowy:
  • 2-3 pomidory
  • cebula
  • oliwa
  • 100 gram koncentratu pomidorowego 
  • 1-1,5 szklanki bulionu
             Beszamel:
  • 60 gram masła
  • 60 gram mąki
  • 600 ml mleka
Przygotowanie:
Jako pierwsze przygotujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie(najlepiej w garnku) potem dodajemy pomidory obrane ze skórki (sparzcie je gorącą wodą to super się obiorą). Podsmażamy chwilkę potem dolewamy szklankę wody i gotujemy aż zredukuje się woda (oczywiście nie do końca, jak zobaczycie że gęstnieje to oznacza że jest gotowe) teraz blędujemy i dodajemy koncentrat. Następnie dodajemy bulion aby osiągnąć konsystencje rzadkiej śmietany. (nie może być za gęsty). Teraz beszamel roztapiamy masło, dodajemy mąkę i jak się zaparzy to dolewamy mleko i podgrzewamy tak długo aż zgęstnieje. Potem ten beszamel dodajemy do sosu pomidorowego. 
Przyszedł czas na nadzienie do cannelloni. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni (świeży też podsmażamy :D ) Przekładamy do miski, dodajemy ricottę jajka i szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy. Teraz nadziewamy cannelloni. Do formy w której będziemy zapiekać, wlewamy sos tak aby cannelloni było w nim zanurzone, następnie układamy cannelloni. I zalewamy resztą sosu. Polewamy resztą beszamelu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 min.


Smaczego tttorcik  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz