środa, 2 lipca 2014

#4 KOTLECIKI MAKARONOWE

Kolejny dzień z makaronem. Dzisiaj makaron w postaci kotlecików, sposób chyba mało znany ale bardzo ciekawy. Najlepiej sprawdza się kiedy zostaje nam makaron z obiadu (bo ugotowaliśmy za dużo)

Kotleciki makaronowe

Składniki:
  • 320 g ugotowanego makaronu nitki
  • 90 g szynki
  • 80 g sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sos pomidorowy do podania
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:


Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Ugotowany makaron kroję na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach, a szynkę kroję w małą kosteczkę. Do miski przekładam posiekany ugotowany makaron, szynkę, ser żółty, ostudzoną podsmażoną cebulę, zioła, bułkę tartą, wbijam jajko i całość dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z masy formuję kotleciki (u mnie 4 dość duże) i obtaczam w bułce tartej. Kładę kotlety na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę po kilka minut aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Kotleciki osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 

Danie podaje z sosem pomidorowym.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam gotować i robic cos w kuchni do jedzenia. Nigdy nie robilam takiego czegos ale napewno sprobuje. Pozwolilam sobie przepis skopiowac mam nadzieje ze nie bedziesz zla :*

    http://feelingsdonotplay.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zły* :P Właśnie po to te przepisu są tutaj żebyście z nich korzystali :D
      Bardzo się ciesze że znalazłem coś czego nie znacie

      Usuń