Kolejny dzień z makaronem. Dzisiaj makaron w postaci kotlecików, sposób chyba mało znany ale bardzo ciekawy. Najlepiej sprawdza się kiedy zostaje nam makaron z obiadu (bo ugotowaliśmy za dużo)
Kotleciki makaronowe
Składniki:
- 320 g ugotowanego makaronu nitki
- 90 g szynki
- 80 g sera żółtego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- sos pomidorowy do podania
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Ugotowany makaron kroję na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach, a szynkę kroję w małą kosteczkę. Do miski przekładam posiekany ugotowany makaron, szynkę, ser żółty, ostudzoną podsmażoną cebulę, zioła, bułkę tartą, wbijam jajko i całość dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z masy formuję kotleciki (u mnie 4 dość duże) i obtaczam w bułce tartej. Kładę kotlety na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę po kilka minut aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Kotleciki osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Uwielbiam gotować i robic cos w kuchni do jedzenia. Nigdy nie robilam takiego czegos ale napewno sprobuje. Pozwolilam sobie przepis skopiowac mam nadzieje ze nie bedziesz zla :*
OdpowiedzUsuńhttp://feelingsdonotplay.blogspot.com
Zły* :P Właśnie po to te przepisu są tutaj żebyście z nich korzystali :D
UsuńBardzo się ciesze że znalazłem coś czego nie znacie