czwartek, 3 lipca 2014

TIRAMISU... JAKO INSPIRACJA


Cześć dzisiaj coś słodkiego. Ciastko a może deserek inspirowany tiramisu, wybitnym włoskim deserem. Który charakteryzuje się smakiem serka mascarpone, amaretto, kawy i kakao. Ja postarałem się go przekształcić i podać w formie ciasteczek. Sam zachowany, wygląd inny może bardziej interesujący.


Deser a la tiramisu

Składniki:

Ciasto:
  • 5 jajek (oddzielamy białka od żółtek)
    Masa mascarpone
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 2/3 szklanki cukru 
  • Masa bezowa
  • bez proszku do pieczenia !
Masa:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
Beza włoska:
  • 3 białka
  • 200 gram cukru
  • 50 ml wody
Poncz:
  • 3 łyżeczki kawy 
  • 200 ml wody (wrzątek)
  • amaretto



Przygotowanie: 

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po kolei żółtka potem delikatnie mieszając dodajemy mąkę. Wkładamy na podłużną blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. W tym czasie robimy masę żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone, wkładamy do lodówki. Jak biszkopt się upiecze studzimy i wycinamy kółeczka. 
(parzyście) Teraz zaparzamy kawę i studzimy dodajemy amaretto. Teraz czas na bezę, białka ubijamy i zostawiamy na chwilkę bo musimy zrobić syrop cukrowy, wodę z cukrem dajemy do garnuszka i podgrzewamy (nie mieszamy!). Do uzyskania przezroczystej masy, następnie dodajemy do białek, ale cieniutką strużą a białka cały czas ubijamy. Po dodaniu miksujemy jakieś 3-5 min do częściowego ostygnięcia. Masę białkową wykładamy na połowę ciasteczek i władamy do piekarnika na górną półkę, a piekarnik na funkcji grill w 200 stopniach przez 5-7 min (ale kontrolujcie żeby wam się za bardzo nie przypaliły) bezę można też przypalić palnikiem. Drugą połowę ciastek nasączam kawą, wykładamy na nie krem i posypujemy kakaem. Przykładamy częściami z bezą iii. Gotowe 

Smaczego tttorcik




2 komentarze: