Dzisiaj przygotowałem babeczki nutellowe z kremem pomarańczowym. Wpadłem na ten pomysł już jakiś czas temu, bo chyba jak każdy uwielbiam nutelle? A jak wy lubicie ją?
Babeczki piekłem z dwóch przepisów na ciasto. Obie wersje wyszły super i w każdym z przypadków babeczki są nadziewane nutellą. A czemu krem pomarańczowy hmmm. Myślałem czy nie zrobić również kremu nutelloweg. Ale to było by wtedy za słodkie, a więc tak powstał pomysł na krem pomarańczowy bo idealnie pasuje do aromatu czekolady.
Babeczki nutellowe z kremem pomarańczowym
Ciasto ucierane:
- 220 g masła
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g malin, świeżych lub mrożonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać widelcem lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki 'wepchnąć' po 2 maliny.
Piec w temperaturze 180ºC (najlepiej bez termoobiegu) przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ciasto muffinkowe
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
- 1 szklanka mleka
- 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
- 2 jajka
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynam od wrzucenia do miski suchych składników (maka, cukier, proszek, cukier waniliowy), a potem dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja).Mieszam wszystko łyżką.Nakładam do formy wyłożonej papierkami (najlepiej, jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25 minut.
Krem pomarańczowy
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 gram serka mascarpone
- szklanka cukru pudru
Syrop pomarańczowy:
- sok z 2 pomarańczy
- cynamon
- 1 ziarno ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- 1 goździk
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzewamy i dodajemy przecedzony sok z pomarańczy i przyprawy oraz miód. Teraz redukujemy aż uzyskamy konsystencje gęstego syropu. Następnie przelewamy do miski przecedzając przez sito. Ubijamy śmietanę dodajemy cukier, serek i następie hartujemy syrop. Dodajemy kila łyżek piany do syropu mieszamy a następnie dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy. Dekorujemy babeczki i posypujemy cienką warstwą cynamonu.
Smacznego tttorcik
piszcie i wyłajcie zdjęcia jak wam wyszły ;P
mniam ! zamawiam jedną !
OdpowiedzUsuńSame pyszności na blogu! Świetnie:)
OdpowiedzUsuńwww.lovelybyangie.blogspot.com