niedziela, 13 lipca 2014

BABECZKI NUTELLOWE

Dzisiaj przygotowałem babeczki nutellowe z kremem pomarańczowym. Wpadłem na ten pomysł już jakiś czas temu, bo chyba jak każdy uwielbiam nutelle? A jak wy lubicie ją?
Babeczki piekłem z dwóch przepisów na ciasto. Obie wersje wyszły super i w każdym z przypadków babeczki są nadziewane nutellą. A czemu krem pomarańczowy hmmm. Myślałem czy nie zrobić również kremu nutelloweg. Ale to było by wtedy za słodkie, a więc tak powstał pomysł na krem pomarańczowy bo idealnie pasuje do aromatu czekolady.



Babeczki nutellowe z kremem pomarańczowym

Ciasto ucierane:

Składniki na około 15 babeczek:

  • 220 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać widelcem lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki 'wepchnąć' po 2 maliny.
Piec w temperaturze 180ºC (najlepiej bez termoobiegu) przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Ciasto muffinkowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
  • 2 jajka
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynam od wrzucenia do miski suchych składników (maka, cukier, proszek, cukier waniliowy), a potem dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja).Mieszam wszystko łyżką.Nakładam do formy wyłożonej papierkami (najlepiej, jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25 minut.


Krem pomarańczowy

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 gram serka mascarpone 
  • szklanka cukru pudru 
Syrop pomarańczowy:
  • sok z 2 pomarańczy
  • cynamon
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • 1 goździk  
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Patelnię rozgrzewamy i dodajemy przecedzony sok z pomarańczy i przyprawy oraz miód. Teraz redukujemy aż uzyskamy konsystencje gęstego syropu. Następnie przelewamy do miski przecedzając przez sito. Ubijamy śmietanę dodajemy cukier, serek i następie hartujemy syrop. Dodajemy kila łyżek piany do syropu mieszamy a następnie dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy. Dekorujemy babeczki i posypujemy cienką warstwą cynamonu.

 Smacznego tttorcik

piszcie i wyłajcie zdjęcia jak wam wyszły ;P






2 komentarze: