Dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na torcik bezowy który przygotowałem wczoraj. Teraz czas wakacji a co za sobą niesie dużo wolnego czasu. A jeszcze do tego jest okres kiedy maliny są gotowe ;)
Maliny moje ukochane owoce pod każdą postacią. A bezy to deser który jest bardzo łatwy i dobry z którego można wyczarować wiele wspaniałych i wykwintnych deserów.
Teraz jest bardzo gorąco i wszelkie ciasta z masami i kremami nie są mile widziane z powodu że kremy się szybko topią. Ale sama bita śmietana jest bardzo orzeźwiająca wiec ideał :D Tylko trzeba zjeść szybko.
Torcik bezowy z kremem malinowym
- 7 białek
- 350 gram cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu (najlepszy jabłkowy)
- wanilia
- ewentualne aromaty smakowe lub barwniki
Krem malinowy:
- 700 ml śmietany kremówki
- 250 gram serka mascarpone
- 2 śmietan fixy
- 400 gram malin (i kilka malin do ozdoby)
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem następnie dodajemy mąkę, ocet i smaczki. Wykładamy na blachy w 3 różne kształty. (od najmniejszego do największego, ja miałem kółka) Pieczemy z termoobiegiem w 100 stopniach przez 1,5 godziny. (40 min z zamkniętymi drzwiczkami a resztę czasu z lekko uchylonymi. Maliny ugniatamy widelcem albo miksujemy a następnie przecieramy przez sito. Śmietanę ubijamy dodajemy fixy i serek mascarpone. Dzielimy na 2 części (jedną większa od drugiej) Do tej mniejszej dodajemy maliny tylko musimy kontrolować ilość aby krem nie zrobił się zbyt rzadki. Następnie składamy nasz torcik. Największy blat na sam spód i teraz biały krem, teraz kolejny blat i krem malinowy, i ostatni blat i krem biały. A teraz układamy malinki do ozdoby.
Yummy! Uwielbiam maliny ♥
OdpowiedzUsuńwww.lovelybyangie.blogspot.com
Fajnie wygląda,będę próbowała ,bo kocham piec <3
OdpowiedzUsuńmój blog click