niedziela, 20 lipca 2014

BEZY I MALINY MMMM

Hej wszystkim.

Dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na torcik bezowy który przygotowałem wczoraj. Teraz czas wakacji a co za sobą niesie dużo wolnego czasu. A jeszcze do tego jest okres kiedy maliny są gotowe ;)
Maliny moje ukochane owoce pod każdą postacią. A bezy to deser który jest bardzo łatwy i dobry z którego można wyczarować wiele wspaniałych i wykwintnych deserów.
Teraz jest bardzo gorąco i wszelkie ciasta z masami i kremami nie są mile widziane z powodu że kremy się szybko topią. Ale sama bita śmietana jest bardzo orzeźwiająca wiec ideał :D Tylko trzeba zjeść szybko.

Torcik bezowy z kremem malinowym

Składniki (blaty bezowe):
  • 7 białek
  • 350 gram cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu (najlepszy jabłkowy)
  • wanilia
  • ewentualne aromaty smakowe lub barwniki
Krem malinowy:
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 śmietan fixy
  • 400 gram malin (i kilka malin do ozdoby)

Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem następnie dodajemy mąkę, ocet i smaczki. Wykładamy na blachy w 3 różne kształty. (od najmniejszego do największego, ja miałem kółka) Pieczemy z termoobiegiem w 100 stopniach przez 1,5 godziny. (40 min z zamkniętymi drzwiczkami a resztę czasu z lekko uchylonymi. Maliny ugniatamy widelcem albo miksujemy a następnie przecieramy przez sito. Śmietanę ubijamy dodajemy fixy i serek mascarpone. Dzielimy na 2 części  (jedną większa od drugiej) Do tej mniejszej dodajemy maliny tylko musimy kontrolować ilość aby krem nie zrobił się zbyt rzadki. Następnie składamy nasz torcik. Największy blat na sam spód i teraz biały krem, teraz kolejny blat i krem malinowy, i ostatni blat i krem biały. A teraz układamy malinki do ozdoby.

Smaczego tttorcik





2 komentarze:

  1. Yummy! Uwielbiam maliny ♥
    www.lovelybyangie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda,będę próbowała ,bo kocham piec <3

    mój blog click

    OdpowiedzUsuń