środa, 23 lipca 2014

PO WŁOSKU

Hej.
Dzisiaj przygotowałem danie o korę poprosił mnie kolega ;) Po tym jak spróbował moje cannelloni poprosił mnie o coś podobnego, a ja na to że może lasagne? A o że super by było. A więc dzisiaj powstałą "lazania".
Danie pochodzące z Włoch, chyba znane przez każdego. Z pozoru wydaje się bardzo trudne a tak naprawdę nie jest. Jest to danie dosyć złożone to prawda ale jak przygotujemy sos boloński to już prawie jesteśmy na mecie. Bo pozostał jeszcze tyko sos beszamelowy i starty ser no i oczywiście płaty makaronowe.

Lasagne
Składniki:


  • płaty makaronu lasagne, ich ilość zależy od naczynia, w jakim będzie pieczona, ale 1 opakowanie (500g) standardowo wystarcza i to nawet z nawiązką
  • 350 g żółtego sera (często biorę mieszankę różnych serów)
  • opcjonalnie: kulka sera mozzarella (do skrojenia w plastry na wierzch dania)

sos mięsny:

  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego (ja biorę wołowe)
  • 1 papryka (ja zazwyczaj biorę mix papryk tj. 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 3/4 tejże puszki wody (uzupełniam wodą oczywiście po dodaniu pomidorów do sosu:))
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 2 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 2 płaska łyżeczka czerwonej papryki

sos beszamelowy:

  • 1/2 kostki masła
  • 100 g mąki
  • 4 szklanki mleka (część mleka np. 1 szklankę można zastąpić „wodą pomidorową” z sosu mięsnego)
  • gałka muszkatołowa i biały pieprz do smaku
  • opcjonalnie, jeśli lubimy: zioła np. przyprawę włoską

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy oliwę i na nią wysypujemy połowę przypraw. I wrzucamy cebulę i podsmażamy do zarumienienia ale nie do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy. Przykrywamy i zostawiamy na niewielkim ogniu, teraz kroimy paprykę i dodajemy do mięsa, następnie wgniatamy czosnek i wszystko zalewamy pomidorami z puszki a puszkę napełniamy do wysokości ok 3/4 woda i dolewamy ją do naszej mikstury. Przykrywamy i na średnim ogniu dusimy przez 20 min. Teraz odsłaniamy i redukujemy. Nie musimy do końca bo ta wodę można wykorzystać do beszamelu.

Trzemy cały ser na grubych oczkach.

Następnie dodajemy resztę przypraw i przecier. Odstawiamy, teraz czas na beszamel, mało roztapiamy w garnku, jak się rozpuści dodajemy mąkę i ją parzymy. Następnie dodajemy mleko a jako ostatnią szklane możemy dodać tą wodę z sosu. Podgrzewamy aż zgęstnieje następnie przyprawiamy i gotowe.

Teraz czas na układanie naszej "lazani" blaszkę lub naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i zaczynamy od beszamelu, na to kładziemy płaty makaronowe (surowe! nie trzeba ich podgotowywać) na makron dajemy mięso a na nie ser. Ser przykrywamy beszamelem i teraz znowu makaron, mięso, ser, beszamel. I teraz ostatnia warstwa makaron i  na niego mięso potem cały pozostały ser ser i beszamel. I teraz jest czas na mozzarelle. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 40 min.

Samczego. 
tttorcik











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz