Kolejny sposób na wykorzystanie malin.
Drożdżówka jogurtowa. Z malinami i śliwkami. Ciasto bardzo bogate w aromaty i różnorodność smaku. Każdy wybiera smak na jaki ma ochotę. Ciasto pół na pół. Ciasto drożdżowe bardzo przyjemne w przygotowanie i świetne w wielu postaciach. Jako małe drożdżówki czy też jak tutaj ciasto drożdżowe. Mam kilka przepisów na sprawdzone ciasto drożdżowe dzisiaj chciałbym przedstawić wersje z jogurtem. Bardzo delikatne i pulchniutkie.
Drożdżówka jogurtowa
Stadniki:
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g) /lub 25-30 g świeżych drożdży piekarskich (1/4 standardowej kostki)/
- 1 całe jajko
- 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego (200 g)
- 1/2 szklanki mleka (100 ml)
owoce:
- 500 gram malin
- 500 śliwek
Tutaj to musicie sami określić bo zależny w jakiej blaszce pieczecie, lub w jakiej postaci pieczecie tą drożdżówkę.
kruszonka:
- 1 część mąki (np. 1/4 szklanki)
- 1 część cukru (np. 1/4 szklanki)
- 1 część masła (np. 1/4 szklanki)
Przygotowywanie:
Do miski wsypujemy mąkę, do niej dosypujemy cukier, sól, drożdże. Mieszamy to wszystko razem i teraz do tego dodajemy jogurt, jajko, mleko i roztopione ostudzone masło. Wszystko wyrabiamy ręcznie lub mikserem ze specjalnymi nakładkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Po upłynięciu czasu ciasto przekładamy do blaszki, teraz oczyszczamy śliwki z pestek i zasypujemy małą ilością cukru pudru, aby otoczyły się delikatną warstwą lukru. Teraz wykładamy owoce na jedną połowę śliwki a na drugą maliny.
Teraz czas na kruszonkę. Obsypujemy dosyć obficie. Ciasto wkładamy do piekarnika (zimnego) i włączamy go na 180 stopni i ustawiamy czas na 60 min. Ciasto podczas rozgrzewania się piekarnika będzie rosło.
Pod koniec czasu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto przypadkiem nie jest jeszcze surowe. Jeśli jest gotowe wyciągamy i studzimy na kratce. (aby nie zaparowało)
Smacznego. tttorcik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz