środa, 13 sierpnia 2014

URODZINOWO

Witajcie, po dłuższej przerwie. Byłem na wakacjach, na Mazurach. Obóz żeglarski było fajnie. Ale dość o tym dzisiaj chciałbym przedstawić przepis na tort. Torty to jedną z najlepszych form słodkości, można przy prazy z nimi wykazać się swoją wyobraźnią.


Tort malinowo-borówkowy

Składniki:

 Biszkopty:
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3/4 szklani mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią 
  • 2-3 łyżki maku
Maliny (500 gram)
Borówki (500 gram)
Śmietana 30% (500 ml)
Serek mascarpone (250 gram)
  
Mus malinowy: 
  • 3/5 malin
  • 100 ml wody z sokiem malinowym
  • 3-4 łyżki żelatyny
  Krem malinowy:
  • 2/5 malin
  • 1/2 kremu śmietanowego
  Mus borówkowy:
  • 3/5 borówek
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki żelatyny
  Krem borówkowy:
  • 1/2 kremu śmietanowego
  • 2/5 borówek
   Lukier plastyczny:
  • 800 gram cukru pudru
  • 50 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 3 łyżki glukozy
Gorzka czekolada (do ozdoby)

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, następnie dodajemy cukier. Kiedy białka sa sztywne i błyszczące dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, teraz mikser ustawiamy na najniższe obroty albo bierzemy łyżkę w rękę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, czas na mak wymieszane ciasto przekładamy do tortownicy. blach (pamiętajcie nie sparujcie tłuszczem boków blachy,tortownicy) i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 min. Sprawdzamy patyczkiem czy aby na pewno jest gotowe. Kiedy ostygnie tniemy na trzy równe blaty i nasączamy ponczem dowolnym( ja użyłem mocje herbaty).

Teraz przygotujemy mus malinowy, miksujemy maliny i dzielimy na 2 części. Przegotowaną ale wciąż gorącą wodę mieszamy z sokiem malinowym i dodajemy do tego żelatynę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestygnięcia, teraz ubijamy śmietanę i do ubitej dodajemy serek mascarpone (jak lubicie, ja tak to dodajcie do śmietany śmietan-fix) i dzielimy go na 2 równe części odłóżcie troszkę do obłożenia całego tortu cienką warstwą. . Sok z żelatyna mieszamy z malinami i wstawiamy do lodówki aż stężeje. 
Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i wykładamy na niego mus malinowy i do lodówki aż stwardnieje. Teraz do 1 z części kremu dodajemy resztę zmiksowanych malin i wykładamy na mus. 
Teraz na to kolejny blat. 
Miksujemy borówki i dzielimy na 2 części, sok porzeczkowy podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i dodajemy do większej części borówek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Teraz przekładamy na biszkopt i znowu do lodówki aż twardnieje. Teraz do pozostałego kremu dodajemy resztę borówkę i wykładamy na mus. Przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy pod przykryciem na całą noc do lodówki. 

Następnie wyciągamy z formy i smarujemy kremem. Czas na lukier plastyczny, wodę wrzącą mieszamy z żelatyną i glukozą( jeżeli chcecie zabarwic to dodajecie barwniki do wody), dodajemy stopniowo do cukru pudru, wyrabiamy na stolnicy. Rozwałkowujemy na cienki plaster i obkładamy nim cały tort. Wkładamy do lodówki aby był zimny dzięki temu będzie łatwiej się go ozdabiało czekoladą. 

Rozpuszczamy czekoladę i ozdabiamy.

Smaczego tttorcik.







1 komentarz:

  1. Musi smakować przepysznie ^^ Uwielbiam malinki i borówki :)

    Zapraszam serdecznie na nową notkę na http://the-sound-of-your-heart-beating.blogspot.com/2014/08/color-hair.html :)

    OdpowiedzUsuń