Hej.Dzisiaj pomysł na śniadanko. Biszkopty z patelni, na prawdę świetna przekąska bo szybka. Normalnie smaruje je dżemem, nutellą ale dzisiaj postanowiłem coś urozmaicić.
Biszkopty z kandyzowanymi gruszkami
Składniki:
Biszkopty:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 2 niewielki gruszki
- 100 ml wody
- 100 gram cukru
- mała gwiazdka anyżu
- mała laska cynamonu
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy delikatnie. Teraz podgrzewamy patelnię z mała ilością oleju na niewielkim ogniu. Wykładamy ciasto i pieczmy z obu stron do zrumienienia. Oczyszczamy patelnię i wsypujemy na nią cukier, anyż i cynamon następnie dolewamy wodę. I gotujemy, dodajemy pokrojone gruszki w ćwiartki. Gotujemy w syropie aż zmieni kolor na karmelowy. Wykładamy na biszkopciki. (podpowiedź odnoście mycia talerzy, patelni najlepiej zostawić pod kranem z odkręconą gorącą wodą po chwili cukier zejdzie)
Smaczego tttorcik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz