sobota, 16 sierpnia 2014

BARDZO SŁODKO

Hej.Dzisiaj pomysł na śniadanko. Biszkopty z patelni, na prawdę świetna przekąska bo szybka. Normalnie smaruje je dżemem, nutellą ale dzisiaj postanowiłem coś urozmaicić.

Biszkopty z kandyzowanymi gruszkami


  Składniki:

  Biszkopty:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki

  • 2 niewielki gruszki
  • 100 ml wody
  • 100 gram cukru
  • mała gwiazdka anyżu 
  • mała laska cynamonu
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy delikatnie. Teraz podgrzewamy patelnię z mała ilością oleju na niewielkim ogniu. Wykładamy ciasto i pieczmy z obu stron do zrumienienia. Oczyszczamy patelnię i wsypujemy na nią cukier, anyż i cynamon  następnie dolewamy wodę. I gotujemy, dodajemy pokrojone gruszki w ćwiartki. Gotujemy w syropie aż zmieni kolor na karmelowy. Wykładamy na biszkopciki. (podpowiedź odnoście mycia talerzy, patelni najlepiej zostawić pod kranem z odkręconą gorącą wodą po chwili cukier zejdzie)

Smaczego tttorcik





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz