czwartek, 21 sierpnia 2014

Dżapanis

Witajcie ;D

Dzisiaj przygotujemy coś co sam będę robił pierwszy raz i będę jadł pierwszy raz. A będzie to sushi, a dokładnie sushi maki. Danie bardzo znane, na pewno każdy o nim słyszał i może próbował.

Sushi maki

Składniki:
  • 400 gram ryżu do sushi 
  • 1 opakowanie nori (to są te wodorosty)
  • 1 tubka pasty wasabi
  • wędzony łosoś
  • 2 awokado
  • 1 nie duży ogórek
  • sezam
  • 1 buteleczka sosu do ryżu (albo ocet ryżowy z którego zrobimy taki sos)
Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (w moim przypadku 1,5 ilości wody na ilość ryżu, ryż wraz z wodą gotować przez 2 min następnie zmniejszyć gaz do min i gotować pod przykryciem 20 min)

Następnie mieszamy ryż z sosem 3 łyżeczki na 1 filiżankę :P
Teraz wykonami maki czarne z wierzchu.
Norki układamy błyszczącą stroną do dołu, wykładamy ryż zostawiając tak 2-3 cm wolnego miejsca na ostatnie zawinięcie. Teraz na środku ryżu smarujemy paseczek (cieniutki) pastę wasabi. Układamy składniki paseczki łososia, obok paseczki awokado a po drugiej stronie cieniutkie paseczki ogórka (najlepiej usuńcie nasiona z ogórka) Przygotowujmy to na matce bambusowej pomoże nam w zwijaniu. Teraz czas na zwijanie trzymamy matkę a resztą paców nori i zawijamy tak aby końcówka się zawinęła i formujemy proponuje kwadraciki na początek najłatwiejsze. Ściskamy dosyć mocno, końcówkę czystego nori smarujemy wodą i zwijamy do końca i zaciskamy znowu formując. 

Teraz kroimy ostrym nożem na 1-2 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.
Dla początkujących w jedzeniu pałeczkami polecam wersję uproszczoną. 


Smacznego tttorcik




















1 komentarz:

  1. Hmm spróbuję wykonać- uwielbiam sushi :3
    Zapraszam do siebie: http://aldrazek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń