Dzisiaj przygotujemy coś co sam będę robił pierwszy raz i będę jadł pierwszy raz. A będzie to sushi, a dokładnie sushi maki. Danie bardzo znane, na pewno każdy o nim słyszał i może próbował.
Składniki:
- 400 gram ryżu do sushi
- 1 opakowanie nori (to są te wodorosty)
- 1 tubka pasty wasabi
- wędzony łosoś
- 2 awokado
- 1 nie duży ogórek
- sezam
- 1 buteleczka sosu do ryżu (albo ocet ryżowy z którego zrobimy taki sos)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (w moim przypadku 1,5 ilości wody na ilość ryżu, ryż wraz z wodą gotować przez 2 min następnie zmniejszyć gaz do min i gotować pod przykryciem 20 min)
Następnie mieszamy ryż z sosem 3 łyżeczki na 1 filiżankę :P
Teraz wykonami maki czarne z wierzchu.
Norki układamy błyszczącą stroną do dołu, wykładamy ryż zostawiając tak 2-3 cm wolnego miejsca na ostatnie zawinięcie. Teraz na środku ryżu smarujemy paseczek (cieniutki) pastę wasabi. Układamy składniki paseczki łososia, obok paseczki awokado a po drugiej stronie cieniutkie paseczki ogórka (najlepiej usuńcie nasiona z ogórka) Przygotowujmy to na matce bambusowej pomoże nam w zwijaniu. Teraz czas na zwijanie trzymamy matkę a resztą paców nori i zawijamy tak aby końcówka się zawinęła i formujemy proponuje kwadraciki na początek najłatwiejsze. Ściskamy dosyć mocno, końcówkę czystego nori smarujemy wodą i zwijamy do końca i zaciskamy znowu formując.
Dla początkujących w jedzeniu pałeczkami polecam wersję uproszczoną.
Hmm spróbuję wykonać- uwielbiam sushi :3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://aldrazek.blogspot.com/