Dzisiaj przychodzę do was z kolejnym przepisem. A będą to bezy, jak już kiedyś wspominałem jeden z moich ulubionych deserów. Tym razem w towarzystwie czekolady i syropu jabłkowego.
Bezy z czekoladą i sokiem jabłkowym
Składniki:
- 4 białka
- 250 gram cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 50-80 gram czekolady (ja użyłem gorzkiej)
- 150 ml soku jabłkowego (ja miałem świeżo wyciśnięty)
Przygotowanie:
Na patelni redukujemy sok jabłkowy ja dodałem jeszcze barwnika zielonego :D Możecie tez dodać 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tak jak na kisiel (trochę wody i w niej rozrabiamy mąkę i dodajemy do gorącego soku) Kiedy nasz sos jest już gęsty odstawiamy do ostygnięcia. Następnie roztapiamy czekoladę i ją również studzimy.
Teraz czas na białka, ubijamy je i dodajemy stopniowo cukier (sprawdzajcie aby nie dodać za dużo bo każdy ma inne jajka a przez to białka, więc sprawdzajcie tak aby cukier dokładnie się rozpuścił)
Następnie dodajemy mąkę i ocet, mieszamy dokładnie.
Do białek dodajemy czekoladę i sos (ostudzone!) i mieszamy delikatnie aby powstały smugi.
Pieczemy a raczej suszymy w 110 stopniach Celsjusza przez 30 min a następnie przez kolejne 50 min przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego tttorcik
Mniam, mniam. Przepysznie wygląda, muszę poprosić mamę żeby mi coś takiego zrobiła :)
OdpowiedzUsuń