Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
Składniki:
ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 kostki margaryny (125 gram)
- 4 łyżki cukru
- 20 gram drożdży
- 4 łyżki wody
- 3 jajka
masa:
- 200 gram masła/margaryny
- 2 opakowania cynamonu (mielonego)
- szklankę cukru (najlepiej brązowy)
Przygotowanie:
Mleko stawiamy na gazie i podgrzewamy wraz z margaryna aby się rozpuściła, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Drożdże można zrobić na 2 sposoby, oczywiście jeżeli mamy świeże drożdże. Można je po prostu rozrobić z wodą. Albo podgrzać wodę i trochę mleka dodać do niego drożdże wymieszać dokładnie, dodać mąkę i cukier, stworzyliśmy zaczyn. Teraz drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy mikserem ze specjalnymi nakładkami do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiamy przez jakieś 5 min. na stolnicy. Następnie obsypujemy mąka i wkładamy do miski i pozostawiamy na wyrośnięcie w ciepłe miejsce.
Kidy ciasto wyrosło, czas na wałkowanie. Masło najlepiej mieć bardzo miękkie albo pomóc mu mikrofalą. Dodajemy do niego cynamon i cukier i mieszamy dokładnie.
Na cienko rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy dokładnie masę i zwijamy w roladkę. Kroimy teraz na 2 centymetrowe kawałeczki.
Wykładamy na blachę z odstępami i pozostawiamy na ok 10-20 min na wyrośnięcie, następnie posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 15-20 a może dłużej kontrolujcie to.
Nasze ciasteczka gotowe.
Smacznego tttorcik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz