piątek, 5 września 2014

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Widzimy się kolejny raz. Teraz z ślimaczkami o mocno cynamonowym smaku. Ciasteczka bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak o nie banalnym wyglądzie.

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Składniki:

ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kostki margaryny (125 gram)
  • 4 łyżki cukru 
  • 20 gram drożdży 
  • 4 łyżki wody
  • 3 jajka
masa:
  • 200 gram masła/margaryny
  • 2 opakowania cynamonu (mielonego)
  • szklankę cukru (najlepiej brązowy)

Przygotowanie:

Mleko stawiamy na gazie i podgrzewamy wraz z margaryna aby się rozpuściła, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Drożdże można zrobić na 2 sposoby, oczywiście jeżeli mamy świeże drożdże. Można je po prostu  rozrobić z wodą. Albo podgrzać wodę i trochę mleka dodać do niego drożdże wymieszać dokładnie, dodać mąkę i cukier, stworzyliśmy zaczyn. Teraz drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy mikserem ze specjalnymi nakładkami do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiamy przez jakieś 5 min. na stolnicy. Następnie obsypujemy mąka i wkładamy do miski i pozostawiamy na wyrośnięcie w ciepłe miejsce. 
Kidy ciasto wyrosło, czas na wałkowanie. Masło najlepiej mieć bardzo miękkie albo pomóc mu mikrofalą. Dodajemy do niego cynamon i cukier i mieszamy dokładnie.
Na cienko rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy dokładnie masę i zwijamy w roladkę. Kroimy teraz na 2 centymetrowe kawałeczki. 
Wykładamy na blachę z odstępami i pozostawiamy na ok 10-20 min na wyrośnięcie, następnie posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 15-20 a może dłużej kontrolujcie to.
Nasze ciasteczka gotowe.

Smacznego tttorcik








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz