Dzisiaj coś szybkiego i bardzo smacznego. Jeżeli lubicie szarlotkę to też wam posmakuje.
Mini tarty jabłkowe
Składniki:
- 170 gram mąki
- 55 gram cukru pudru
- 110 gram masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody - opcjonalne
- 3-4 jabłka
- cynamon
- brązowy cukier
Przygotowanie:
Składniki na cisto wyrabiamy dokładnie, następnie chowamy ciasto do lodówki na godzinę.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia, jabłka obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
Foremki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, teraz wykładamy ciasto i zostawiamy połowę na przykrycie. Wykładamy jabłka obsypujemy cynamonem i cukrem, teraz kolejna warstwa i znowu posypujemy cynamonem i cukrem. Jabłka trzeba tak ułożyć żaby była kopka.
Resztą ciasta przykrywamy np. w koszyczek albo całość przykrywamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 min aż do zrumienienia.
Uroczo wyglądają takie malutkie :)
OdpowiedzUsuńSzczerze? zobaczyłam ten przepis i mnie przekonał. dodałam się do obserwatorów. świetnie <3
OdpowiedzUsuńxoxo
Olivia
dalilahome.blogspot.com
Dziękuje bardzo
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń