poniedziałek, 8 września 2014

Time to : Mini tarty jabłkowe

Witajcie.
Dzisiaj coś szybkiego i bardzo smacznego. Jeżeli lubicie szarlotkę to też wam posmakuje.



Mini tarty jabłkowe

Składniki:
  • 170 gram mąki
  • 55 gram cukru pudru
  • 110 gram masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody - opcjonalne
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • brązowy cukier
Przygotowanie:

Składniki na cisto wyrabiamy dokładnie, następnie chowamy ciasto do lodówki na godzinę.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia, jabłka obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.

Foremki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, teraz wykładamy ciasto i zostawiamy połowę na przykrycie. Wykładamy jabłka obsypujemy cynamonem i cukrem, teraz kolejna warstwa i znowu posypujemy cynamonem i cukrem. Jabłka trzeba tak ułożyć żaby była kopka.

Resztą ciasta przykrywamy np. w koszyczek albo całość przykrywamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 min aż do zrumienienia. 

Smacznego tttorcik
przepisy kulinarne










4 komentarze:

  1. Uroczo wyglądają takie malutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze? zobaczyłam ten przepis i mnie przekonał. dodałam się do obserwatorów. świetnie <3
    xoxo
    Olivia
    dalilahome.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń