Dzisiaj coś na śniadanie, podwieczorek na przegryzkę. Bułeczki drożdżowe o intensywnym orzechowym smaku mmm. Super smakują z dżemem. Bardzo pulchne z chrupiąca skórką.
Bułeczki drożdżowe - orzechowe
Składniki:
- 200 gram zmielonych orzechów laskowych
- 550 gram mąki
- 3 jajka
- 30 gram drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 3 łyżki masła (margaryny)
Przygotowanie:
Orzechy podprażamy na patelni aby móc łatwo ściągnąć z nich skórkę. Następnie zawijamy w ściereczkę i uderzamy o blat, pocieramy pomiędzy rękami, robimy wiarę możliwości najlepsze ruchy aby zaciągną z nich tą skórkę. Kiedy mamy je gotowe to czas na zmielenie ich na gładka mączkę.
Teraz do dużej miski dodajemy przesianą mąkę do tego mączkę orzechową, cukier i mieszamy dokładnie. Następnie rozpuszczamy masło i dolewamy do mleka, drożdże rozrabiamy w w łyżkach mleka. Wlewamy do mąki; mleko, drożdże wbijamy jajka i wyrabiamy mikserem ze specjalnymi wkładkami albo ręcznie na stolnicy (ja polecam połączyć składniki dokładnie mikserem a następnie wyrobić ręcznie; ja tak robię)
Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 40-60 min.
Po upłynięciu czasu formujemy kuleczki, najlepiej jak mamy już wybrana ilość ciasta na jedną bułeczkę to aby ładnie ja uformować zawijamy ciasto pod spód i tak kilka razy następnie odkładamy łączniem do dołu.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 min albo wkradamy do piekarnika w czasie jego rozgrzewania.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min (kontrolujcie stopień zrumienienia)
Smacznego
Michał. Jestem pod wrażeniem:)))))))))))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńMP
Dziękuje bardzo :D
Usuń