wtorek, 23 września 2014

Bułeczki drożdżowe - orzechowe

Dzisiaj coś na śniadanie, podwieczorek na przegryzkę. Bułeczki drożdżowe o intensywnym orzechowym smaku mmm. Super smakują z dżemem. Bardzo pulchne z chrupiąca skórką.

Bułeczki drożdżowe - orzechowe

Składniki:
  • 200 gram zmielonych orzechów laskowych 
  • 550 gram mąki
  • 3 jajka
  • 30 gram drożdży 
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła (margaryny)

Przygotowanie:

Orzechy podprażamy na patelni aby móc łatwo ściągnąć z nich skórkę. Następnie zawijamy w ściereczkę i uderzamy o blat, pocieramy pomiędzy rękami, robimy wiarę możliwości najlepsze ruchy aby zaciągną z nich tą skórkę. Kiedy mamy je gotowe to czas na zmielenie ich na gładka mączkę. 

Teraz do dużej miski dodajemy przesianą mąkę do tego mączkę orzechową, cukier i mieszamy dokładnie. Następnie rozpuszczamy masło i dolewamy do mleka, drożdże rozrabiamy w w łyżkach mleka. Wlewamy do mąki; mleko, drożdże wbijamy jajka i wyrabiamy mikserem ze specjalnymi wkładkami albo ręcznie na stolnicy (ja polecam połączyć składniki dokładnie mikserem a następnie wyrobić ręcznie; ja tak robię)

Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 40-60 min. 

Po upłynięciu czasu formujemy kuleczki, najlepiej jak mamy już wybrana ilość ciasta na jedną bułeczkę to aby ładnie ja uformować zawijamy ciasto pod spód i tak kilka razy następnie odkładamy łączniem do dołu.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 min albo wkradamy do piekarnika w czasie jego rozgrzewania.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min (kontrolujcie stopień zrumienienia) 

Smacznego





2 komentarze: