piątek, 19 września 2014

Time to : Tarta gruszkowa z bezą włoską

Witajcie.
Dzisiaj postanowiłem podzielić się z wami świetnym przepisem. Zmodyfikowałem przepis na typowa szarlotkę i tak powstała właśnie ta tarta. Sezon na gruszki w pełni a tarta to szybkie i wyśmienite ciasto a w połączeniu z bezą włoską mmmm niebo w gębie.


Tarta gruszkowa z bezą włoską

Składniki:

kruche ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 125 gram masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1-2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
  • 1 kilogram gruszek
  • cynamon
beza włoska:
  • 4 białka 
  • 300 gram cukru ( 260 + 40)
  • 60 ml wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na jakiś 30 min.
Obieramy gruszki, kroimy na pół księżyce i wycinamy środki. Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Dokładnie wałkujemy i wykładamy formę. Spód dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 10 min w 180 stopniach.
Wyciągamy i wykładamy gruszki, posypujemy cynamonem i pieczemy. Przez 40-50 min.

Kiedy ciasto mamy upieczone czas na bezę. Do garnuszka (najlepiej o grubym dnie) wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Teraz gotujemy na średnim ogniu (najważniejsze aby nie mieszać!), do osiągnięcia 118 stopni Celsjusza. (dla osób nie posiadających termometr, tak jak ja :P gotowanie tra ok. 12-15 min. Ale głównie chodzi o to aby syrop był klarowny i metoda którą możemy go sprawdzić czy jest dobry to wlać nasz syrop do zimnej wody jeżeli zastygnie na twarde kryształki to jest gotowy) W czasie kiedy widzimy że nasz syrop dochodzi, zaczynamy ubijać białka z resztą cukru. Do ubijania białek dolewamy cieniutka strużką nasz syrop i ubijamy tak długo aż w miarę ostygnie. Beza gotowa.
Wykładamy na tartę i formujemy według upodobań i podpiekamy w piekarniku pod gilem w 200 stopniach lub specjalnym palnikiem gazowym.

Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz