niedziela, 14 września 2014

Time to : Kurczak w sezamie

Dzisiaj coś po azjatycku. Łatwe coś w stylu nagetsów.
Ja połączyłem je z czym europejskim a na myśli mam ziemniaki :D Pierwsze ugotowane a następnie podsmażone na patelni.


Kurczak w sezamie



Składniki:

Marynata:
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2/4 szklanki oleju
  • łyżka sosu słodko kwaśnego
  • łyżka sosu chili
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
  • szczypta "warzywka" 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sezam + bułka tarta
  • mąka
  • 2 jajka + 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki. Składniki marynaty mieszamy razem i zalewamy nią kurczaka. Wkładamy do lodówki na taki czas jakim dysponujemy (najlepiej godzinę).

Szykujemy 3 miseczki w jednej jajka z mlekiem, w drugiej mąkę a w trzeciej sezam z bułką tartą. Wyciągamy mięso z lodówki i odcedzamy wmiarę od marynaty. Teraz panierujemy jak zwykłedo schabowego, mąka-jajko-sezam+bułka tarta.

Smażymy. Następnie redukujemy troszkę sos i podajemy. 


Smacznego.
blogi kulinarne








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz