sobota, 4 października 2014

Bezy bounty

Dzisiaj kolejny eksperyment. Modyfikacja masy bezowej z mączką kokosową i czekoladą.
Oczekiwania były duże ale efekt był wyśmienity, ciasteczka, beziki można upiec na kilka sposobów w zależności od tego jakie będą nam pasowały: kruche z wierzchu i miękkie w środku albo całe chrupkie.

Bezy bounty


Składniki:
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu (jabłkowy najlepszy bo delikatny) 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali( co 15 sekund wyciągamy i mieszamy), Wiórki miksujemy na mączkę (ale bardzo delikatnie bo zrobi nam się mało kokosowe) 

Białka bijamy na sztywno z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i mieszamy. Teraz dosypujemy mączkę kokosową i mieszamy delikatnie łyżką.

Następnie dodajemy stróżkami czekoladę i tak tylko z grubsza mieszamy dla uzyskania smug. 

Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni z termoobieg. Wykładamy beziki na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 min z zamkniętymi drzwiami a następne 20 min z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie beziki będą miękkie w środku.

Kiedy ostygną obracamy je do góry nogami i znowu włączamy piekarnik do 110 stopni z termoobiegiem i suszmy je przez 20-30 min. Po takim czasie będą chrupkie. 





1 komentarz:

  1. Chrupkie z wierzchu, miękkie w środku - dla mnie takie są idealne :) Twoje wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń