Oczekiwania były duże ale efekt był wyśmienity, ciasteczka, beziki można upiec na kilka sposobów w zależności od tego jakie będą nam pasowały: kruche z wierzchu i miękkie w środku albo całe chrupkie.
Bezy bounty
Składniki:
- 200 gram wiórków kokosowych
- 4 białka
- 100 gram cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu (jabłkowy najlepszy bo delikatny)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali( co 15 sekund wyciągamy i mieszamy), Wiórki miksujemy na mączkę (ale bardzo delikatnie bo zrobi nam się mało kokosowe)
Białka bijamy na sztywno z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i mieszamy. Teraz dosypujemy mączkę kokosową i mieszamy delikatnie łyżką.
Następnie dodajemy stróżkami czekoladę i tak tylko z grubsza mieszamy dla uzyskania smug.
Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni z termoobieg. Wykładamy beziki na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 min z zamkniętymi drzwiami a następne 20 min z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie beziki będą miękkie w środku.
Kiedy ostygną obracamy je do góry nogami i znowu włączamy piekarnik do 110 stopni z termoobiegiem i suszmy je przez 20-30 min. Po takim czasie będą chrupkie.
Chrupkie z wierzchu, miękkie w środku - dla mnie takie są idealne :) Twoje wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuń