czwartek, 23 października 2014

Ciasto chałwowe

Czas na coś słodkiego, ale nie do końca. Ciasto o wyjątkowym smaku chałwy. Krem chałwowy na ciemnym biszkopcie mmmmm. Gratka dla wielbicieli chałwy. A kto z was był kiedyś w Grecji kraju chałwy? Ja byłem tam w tamtym rocku piękny kraj, a jedzenie pycha. Jak będziecie chcieli będę mógł zrobić sprawozdanie z mojego wyjazdu oczywiście ze zdjęciami. I już w ciemno mogę polecić wycieczkę do tego kraju, przepięknej kultury i wyśmienitego jedzenia.  A tym czasem zapraszam na ciasto chałwowe


Ciasto chałowe



Składniki:

    biszkopt:
  • 4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
     poncz:
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (oczywiście może być tez zwykły)
     masa chałwowa
  • 300 gram chałwy (dowolny smak, ja użyłem zwykłej waniliowej)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 250 gr serka mascarpone
  • 400 ml jogurtu typu greckiego ;) 
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • woda do rozpuszczenia żelatyny

Przygotowanie:

Zaczynamy od biszkoptu, białka oddzielamy od żółtek (pierwsze polecam ubić białka z niewielka ilością cukru, a dlaczego pierwsze białka a już mówię ponieważ żółtka nam się ubiją z pianą na trzepaczkach a białka nie. Dzięki temu nie musimy latać cały czas do zlewu aby umyć trzepaczki) Do miski z żółtkami dodajemy resztę cukru i ubijamy na bardzo jasny kogel-mogel. Teraz stopniowo wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Kiedy powstanie nam gęsta masa dolewamy do niej wrzątek stopniowo kontrolując gęstość aby to nie było zbyt rzadkie. 

Wykładamy na blachę 20/30 i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 min (sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia) Upieczony biszkopt studzimy. A następnie ponczujemy.


Czas zabrać sie za zrobienie masy. Chałwę rozkruszamy widelcem, następnie do dużej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy stopniowo mascarpone miksujemy na gładka masę teraz dodajemy jogurt. Do powstałej masy dodajemy chałwę i miód (oczywiście do smaku) miksujemy do praktycznie całkowitego rozpuszczenia chałwy. Teraz do zimnej wody (ok. 50 ml) dodajemy żelatynę i czekamy aż napęczniej. A następnie rozpuszczamy np. w mikrofali, zanurzając do gorącej wody.
Przestudzoną wlewamy do masy i miksujemy dokładnie. 

Masę wykładamy na biszkopty  i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki (pamiętajcie aby przykryć blachę, najlepiej folią spożywczą. A po co? bo nasza masa składa się głównie z tłuszczy które bardzo dobrze pochłaniają smaki, zapachy z lodówki. Ramo moglibyście mieć ciasto o smaku szynki :D )

Gotowe ciasto można ozdobić czekoladą.

Smacznego













4 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chałwę, smakowite :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. NA PEWNO PYSZNIUTKIE TO CIASTO !! CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ PRZEPIS...A ZAPRASZAM NA CIASTO Z ROGALIKAMI I KAWOWĄ MASĄ;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń