Dzisiaj przychodzę do was z bardzo aromatycznym daniem idealnym na obiad. Kurczak w towarzystwie żurawiny i zieleniny. Mam tu na myśli kiełki rzodkiewki i koperek.
Kotleciki nadziane słodziutką żurawiną która wprowadza to coś a nasza zielenin się z tym gryzie i uzyskujemy danie z idealnie wyważonym smakiem nie za ostre nie za słodkie.
Kotleciki z kurczaka z żurawina
- 1 kg piersi z kurczaka
- 200 gram żurawiny (nie koniecznie musicie użyć wszystkiego)
- 1 jajko (ja osobiście nie użyłem)
- jedno opakowanie kiełków rzodkiewki (i to samo jak w przypadku żurawiny)
- kilka łyżek mąki
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych kości i mielimy w maszynce do mięsa.
Teraz dodajemy do tego przyprawy kiełki, koperek i mąkę, dokładnie wyrabiamy.
Następnie formujemy kotleciki mokrymi dłońmi, teraz dodajemy żurawinę i sklejamy tak aby schować ją w środku. I panierujemy je tylko w samej mące.
Czas dokończyć nasze dzieło smażymy na klarowanym maśle.
Podajemy posypane kiełkami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz