niedziela, 19 października 2014

Kotleciki z kurczaka z żurawina

Witajcie.
Dzisiaj przychodzę do was z bardzo aromatycznym daniem idealnym na obiad. Kurczak w towarzystwie żurawiny i zieleniny. Mam tu na myśli kiełki rzodkiewki i koperek.
Kotleciki nadziane słodziutką żurawiną która wprowadza to coś a nasza zielenin się z tym gryzie i uzyskujemy danie z idealnie wyważonym smakiem nie za ostre nie za słodkie.



Kotleciki z kurczaka z żurawina 


Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 200 gram żurawiny (nie koniecznie musicie użyć wszystkiego)
  • 1 jajko (ja osobiście nie użyłem)
  • jedno opakowanie kiełków rzodkiewki (i to samo jak w przypadku żurawiny)
  • kilka łyżek mąki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych kości i mielimy w maszynce do mięsa. 
Teraz dodajemy do tego przyprawy kiełki, koperek i mąkę, dokładnie wyrabiamy.
Następnie formujemy kotleciki mokrymi dłońmi, teraz dodajemy żurawinę i sklejamy tak aby schować ją w środku. I panierujemy je tylko w samej mące. 

Czas dokończyć nasze dzieło smażymy na klarowanym maśle.
Podajemy posypane kiełkami.


Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz