niedziela, 12 października 2014

Krem z dyni

Dzisiaj na obiad dietetyczna zupka o niesamowitym dyniowym aromacie. Sezon na dynie w pełni więc trzeba z tego korzystać. Zupa bardzo łatwa w przygotowaniu i jak ktoś gustuje w kremach to jest to coś idealnego dla niego.


Krem z dyni



Składniki:
  • 500 gram dyni
  • biała część z 1 średniego pora
  • 1 średnia cebula
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • pieprz 
  • sól
  • ok. 1 litr bulionu 

Przygotowanie:

Por kroimy w paski, cebulę w drobna kosteczkę i podmarzamy (już w garnku) na maśle. Obrana i pokrojoną w kostkę dynię dorzucamy do garnka i podostrzamy przez chwilkę a następnie zalewamy bulionem tak aby przykryć wszystkie składniki. Gotujemy ok. 15 minut aż dynia będzie miękka. 

Następnie miksujemy dokładnie na krem (dla osób bardzo dokładnych, można jeszcze przetrzeć przez sito) 
Teraz czas na przyprawienie do smaku. 

Podajemy z kleksem śmietany. 

Smacznego





1 komentarz: