Bardzo fajne danie na obiad który mamy w planach zrobić akurat bezmięsny.
Lasagne ze szpinakiem
Składniki:
- 500 gram szpinaku (w moim przypadku mrożony w liściach)
- 100 gram sera pleśniowego
- 200 gram sera żółtego
- makaron lasagne
- żółty ser
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła
- 100 gram mąki
- 4 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy następnie podsmażamy na klarowanym maśle z czosnkiem. Dodajemy do tego pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.
Czas na beszamel, w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę i zasmażamy ją. Teraz stopniowo dolewamy mleko i dokładnie mieszamy (nie dodawajcie całego mleka od razu bo dzięki temu będziecie mogli uzyskać najbardziej odpowiadająca dla was konsystencje) i czekamy aż zgęstniej.
Teraz formę (w moim przypadku keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, dno smarujemy grubą warstwą beszamelu. Wykładamy makaron, teraz szpinak, starty ser żółty i powtarzamy to do wykorzystania całego szpinaku. A i nie zapomnijcie smarować beszamelem każdą warstwę (dawajcie go dużo dzięki temu lasagne nie będzie sucha) Na samą górę dodajemy beszamelem i zasypujemy żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym od 200 stopni przez jakieś 30 - 40 min. Kontrolujcie ugotowanie makaronu patyczkiem i zapieczenie.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz