wtorek, 14 października 2014

Lasagne ze szpinakiem

Nowa wersja lasagne. Ze szpinakiem i oczywiście serem pleśniowym.
Bardzo fajne danie na obiad który mamy w planach zrobić akurat bezmięsny.


Lasagne ze szpinakiem

Składniki:
  • 500 gram szpinaku (w moim przypadku mrożony w liściach)
  • 100 gram sera pleśniowego
  • 200 gram sera żółtego
  • makaron lasagne
  • żółty ser 
  • 2 ząbki czosnku

beszamel:
  • 1/2 kostki masła
  • 100 gram mąki
  • 4 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy następnie podsmażamy na klarowanym maśle z czosnkiem. Dodajemy do tego pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok. 

Czas na beszamel, w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę i zasmażamy ją. Teraz stopniowo dolewamy mleko i dokładnie mieszamy (nie dodawajcie całego mleka od razu bo dzięki temu będziecie mogli uzyskać najbardziej odpowiadająca dla was konsystencje) i czekamy aż zgęstniej.

Teraz formę (w moim przypadku keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, dno smarujemy grubą warstwą beszamelu. Wykładamy makaron, teraz szpinak, starty ser żółty i powtarzamy to do wykorzystania całego szpinaku. A i nie zapomnijcie smarować beszamelem każdą warstwę (dawajcie go dużo dzięki temu lasagne nie będzie sucha) Na samą górę dodajemy beszamelem i zasypujemy żółtym serem. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym od 200 stopni przez jakieś 30 - 40 min. Kontrolujcie ugotowanie makaronu patyczkiem i zapieczenie.

Smacznego 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz