wtorek, 25 listopada 2014

Placuszki bananowo-jabłkowe

Witajcie.
Dzisiaj coś idealnego na śniadalnię, ale nie tylko. Bardzo aromatyczne placuszki z bananów i jabłek.
Tym razem mała porcja, bo robię to tylko dla siebie. Wymiamlałem to z tego co miałem w domu, na stanie był: banan i jabłko. Kilka dodatków i  śniadanie gotowe.


Placuszki bananowo-jabłkowe

Składniki:
  • 1 średni banan
  • 1 średnie jabłko
  • 100 gram mąki
  • 1 jajko
  • 1/5 szklanki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon
  • olej do smażenia
  • opcjonalne: biała czekolada, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Obieramy jabłko i banana, jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do pokrojonego banana (w misce). Blendujemy, czas na mąkę, jajko,mleko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy proszek, cynamon i miód a następnie duklanie mieszamy. Ciasto gotowe.

Smażymy na rozgrzanym oleju, tak jak racuchy. 

Smacznego













3 komentarze:

  1. już wiem, czemu tak bardzo chcę kupić sobie blender. ;) placuszki wyglądają bardzo apetycznie, chętnie schrupałabym takiego, bo do wszelakich placków mam ogromną słabość. ;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Blender pożyteczny przyjaciel ;)
    Jednak bez niego też można sobie poradzić.

    OdpowiedzUsuń