Dzisiaj coś idealnego na śniadalnię, ale nie tylko. Bardzo aromatyczne placuszki z bananów i jabłek.
Tym razem mała porcja, bo robię to tylko dla siebie. Wymiamlałem to z tego co miałem w domu, na stanie był: banan i jabłko. Kilka dodatków i śniadanie gotowe.
Placuszki bananowo-jabłkowe
- 1 średni banan
- 1 średnie jabłko
- 100 gram mąki
- 1 jajko
- 1/5 szklanki mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
- olej do smażenia
- opcjonalne: biała czekolada, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Obieramy jabłko i banana, jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do pokrojonego banana (w misce). Blendujemy, czas na mąkę, jajko,mleko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy proszek, cynamon i miód a następnie duklanie mieszamy. Ciasto gotowe.
Smażymy na rozgrzanym oleju, tak jak racuchy.
Smacznego
już wiem, czemu tak bardzo chcę kupić sobie blender. ;) placuszki wyglądają bardzo apetycznie, chętnie schrupałabym takiego, bo do wszelakich placków mam ogromną słabość. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Blender pożyteczny przyjaciel ;)
OdpowiedzUsuńJednak bez niego też można sobie poradzić.
góra sycących placków!
OdpowiedzUsuń