sobota, 15 listopada 2014

Polędwiczki w sosie musztardowym

Dzisiaj coś idealnego na obiad. Dobre też, jeżeli musicie przygotować to wcześniej (np. dzień wcześniej) i odgrzać to na drugi dzień, nada się idealnie, a smak może być nawet lepszy.
Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, nie potrzebują długiej obróbki termicznej. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki i powstaje wyśmienite danie, w bardzo krótkim czasie. Przygotowujemy ulubioną sałatkę, która będzie pasowała do zestawienia przypraw, do naszej polędwiczki.
Danie gotowe i dobrane do naszych gustów.



Polędwiczki w sosie musztardowym


Składniki:
  • ok. 500 gram polędwiczki wieprzowej
  •  przyprawa do grlilla z Kotani
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • musztarda (ja miałem sarepską)
sałata z sosem czosnkowym:
  • sałata
  • 1 serek bieluch
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej (łowicka 18%)
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy w kawałki (kotleciki), delikatnie rozklepujemy dłonią. Wkładamy do miski, do małej miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej przyprawy, następnie zalewamy nią mięso i wkładamy do lodówki. Na min 30 min. 

W tym czasie można przygotować sos do sałaty. Bieluch mieszamy z śmietaną i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy pod przykryciem do lodówki. 

Rozgrzewamy dosyć głęboką patelnię, wykładamy na nią polędwiczki i na dużym ogniu podsmażamy, tak aby tylko straciły surowość na skórce (pozwoli to zamknąć soki w środku). Następnie ściągamy je z patelni, teraz szklimy na niej cebulę pokrojona w drobną kostkę. Dodajmy mięso i zalewamy to ok 1/2 szklanki wody. Dusimy przez ok 5-7 min.

Następnie dodajemy musztardę, gotujemy chwilkę aby zredukować wodę. Na sam koniec dodajemy śmietanę. (Ja zrobiłem tak że wyciągnąłem mięso na czas dodawania śmietany, aby sos ładnie się zagęścił i redukowałem go chwilkę) 

Wykładamy na talerz, podając z sałatą i sosem czosnkowym. 


Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz