Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, nie potrzebują długiej obróbki termicznej. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki i powstaje wyśmienite danie, w bardzo krótkim czasie. Przygotowujemy ulubioną sałatkę, która będzie pasowała do zestawienia przypraw, do naszej polędwiczki.
Danie gotowe i dobrane do naszych gustów.
Polędwiczki w sosie musztardowym
- ok. 500 gram polędwiczki wieprzowej
- przyprawa do grlilla z Kotani
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 100 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- musztarda (ja miałem sarepską)
sałata z sosem czosnkowym:
- sałata
- 1 serek bieluch
- 2 łyżki śmietany kwaśnej (łowicka 18%)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy w kawałki (kotleciki), delikatnie rozklepujemy dłonią. Wkładamy do miski, do małej miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej przyprawy, następnie zalewamy nią mięso i wkładamy do lodówki. Na min 30 min.
W tym czasie można przygotować sos do sałaty. Bieluch mieszamy z śmietaną i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Rozgrzewamy dosyć głęboką patelnię, wykładamy na nią polędwiczki i na dużym ogniu podsmażamy, tak aby tylko straciły surowość na skórce (pozwoli to zamknąć soki w środku). Następnie ściągamy je z patelni, teraz szklimy na niej cebulę pokrojona w drobną kostkę. Dodajmy mięso i zalewamy to ok 1/2 szklanki wody. Dusimy przez ok 5-7 min.
Następnie dodajemy musztardę, gotujemy chwilkę aby zredukować wodę. Na sam koniec dodajemy śmietanę. (Ja zrobiłem tak że wyciągnąłem mięso na czas dodawania śmietany, aby sos ładnie się zagęścił i redukowałem go chwilkę)
Wykładamy na talerz, podając z sałatą i sosem czosnkowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz