środa, 21 stycznia 2015

Czekoladowa lawa

Witajcie.
Na dzisiaj przygotowałem dla Was coś nowego i jak zawsze pysznego ! Czekoladową lawę ! Przepyszny deser, z płynną czekoladą w środku - może się wydawać trudny, ale taki nie jest! Wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki, przelać do foremek i upiec. Ważne jest podczas pieczenia żeby wyczuć, ten moment kiedy z zewnątrz ciasto będzie upieczone i trzymające kształt, a w środku płynne. Zapraszam do wspólnego pieczenia.

Czekoladowa lawa


Składniki:
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 200 gram masła
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki

Przygotowanie: 

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady z masłem, najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofali (w kąpieli wodnej jest bezpieczniej)
W misce ubijamy jajka z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy czekoladę(lekko przestudzoną) mieszamy. Dodajemy mąkę i dokładnie lecz delikatnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanych masłem kokilek, filiżanek, foremek.

Pieczemy przez 8-10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

* Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy je na 2-3 min. Potem możemy je wyciągnąć na talerzyk lub zostawić w foremce.  

Smacznego








5 komentarzy:

  1. witam
    trafiłam tu ze stronki mikser czy jakoś tak
    poszukiwałam przepisu na coś słodkiego i to szybko
    urzekły mnie zdjęcia
    a przepis rewelacyjny
    ciasteczka bomba
    to jedyny sposób bym mogła przełknąć gorzka czekoladę- nie znoszę jej
    a w tych ciasteczkach istne delicje i przede wszystkim ekspresowy deser
    dziękuję bardzo za ten przepis
    na pewno skorzystam jeszcze z Pana przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że komuś podoba się to co robię ;)

      Usuń
  2. Mój plan na 2015 - kupić foremki i nauczyć się je piec. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ten płynny środek... Czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń